"Suara Jelata, Aspirasi Negara"

PENAJA

Berita

Media perlu profesional dan berintegriti - Raja Muda Perlis

KUALA PERLIS, 13 Jun (Bernama) -- Media perlu mengekalkan sikap profesional, berintegriti, menyalurkan berita yang sahih, adil, tepat, cepat dan menyampaikan masej yang positif kepada masyarakat, titah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

 berita selanjutnya 

Pengamal media perlu pertahan profesional kewartawanan - MB Perlis

KANGAR, 13 Jun (Bernama) -- Penyampaian berita yang tidak benar akan menimbulkan masalah dalam kalangan masyarakat sekali gus memberi kesan negatif kepada banyak pihak, kata Menteri Besar Perlis Datuk Seri Azlan Man.

 berita selanjutnya 

PWP anjur HAWANA peringkat negeri 13 Jun

KANGAR, 5 Jun (Bernama) -- Persatuan Wartawan Perlis (PWP) bakal melakar sejarah tersendiri dengan penganjuran sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 peringkat negeri pada 13 Jun ini.

 berita selanjutnya 

Pusat Kajian Kewartawanan Malaysia: Titik rujukan kewartawanan di rantau ini

KUALA LUMPUR, 30 Mei (Bernama) --  Penubuhan Pusat Kajian Kewartawanan Malaysia penting kerana ia berupaya menjadi titik rujukan mengenai kewartawanan di negara dan rantau ini selain melatih golongan wartawan, kata Presiden Persatuan Pengajar Kewartawanan Malaysia (MJTS) Prof Datuk Dr Ahmad Murad Merican.

 berita selanjutnya 

Pusat Kajian Kewartawanan beri manfaat kepada pengamal media, rakyat

MELAKA, 29 Mei (Bernama) -- Saranan penubuhan Pusat Kajian Kewartawanan Malaysia bermanfaat bukan sahaja kepada pengamal media, tetapi rakyat secara keseluruhannya.

 berita selanjutnya 

Perdana Menteri saran penubuhan Pusat Kajian Kewartawanan Malaysia

MELAKA, 29 Mei (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini menyarankan penubuhan sebuah Pusat Kajian Kewartawanan Malaysia, bagi mendukung standard dan menaikkan tahap profesionalisme kewartawanan dalam negara.

 berita selanjutnya 

Kerajaan negeri Melaka iktiraf media sebagai rakan strategik - Ketua Menteri

MELAKA, 29 Mei (Bernama) -- Kerajaan negeri Melaka sentiasa mengiktiraf media tempatan mahupun antarabangsa sebagai rakan strategiknya, kata Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

 berita selanjutnya 

Bekas tentera dan polis dicadangkan jadi penguat kuasa kawal salah guna ketum - Zahidi

KANGAR, 29 Mei (Bernama) -- Kerajaan dicadangkan untuk melibatkan penyertaan bekas tentera dan polis yang dapat bertindak sebagai sebahagian “penguat kuasa” mengawal penyalahgunaan daun ketum dalam kalangan rakyat di negara ini sekiranya penanaman pokok ketum dibenarkan bagi tujuan perubatan.

 berita selanjutnya 

Wartawan jadi ejen penyalur ilmu, beri impak kepada masyarakat

JOHOR BAHRU, 29 Mei (Bernama) -- Peranan wartawan masa kini bukan sekadar melaporkan berita, malah menjadi ejen penyalur ilmu yang memberi impak kepada segenap lapisan masyarakat. 

 berita selanjutnya 

Profesion kewartawanan harus bebas demi kebebasan bersuara

MELAKA, 29 Mei (Bernama) -- Profesion kewartawanan harus kekal bebas dan berfungsi tanpa gangguan serta campur tangan pihak lain bagi menjamin kebebasan bersuara di negara ini, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. 

 berita selanjutnya 

Kumpulan Karangkraf penerima Anugerah HAWANA 2022

MELAKA, 29 Mei (Bernama) -- Kumpulan Karangkraf (Karangkraf) dipilih sebagai penerima Anugerah Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 pada majlis kemuncak sambutan HAWANA di sini hari ini. 

 berita selanjutnya 

Deklarasi Melaka 2022: Beri ruang wartawan sampaikan laporan sahih, seimbang

MELAKA, 29 Mei (Bernama) -- Pengamal media hari ini sebulat suara mahu wartawan Malaysia diberi ruang dalam menyampaikan laporan sahih dan seimbang seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

 berita selanjutnya 

Deklarasi Melaka 2022

MELAKA, 29 Mei (Bernama) -- Berikut ialah Deklarasi Melaka 2022 sempena Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 yang disambut di sini hari ini.

 berita selanjutnya 

Pemimpin negara, pembangkang ucap Selamat Hari Wartawan Nasional

KUALA LUMPUR, 29 Mei (Bernama) -- Sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 cukup bermakna buat warga media yang menjadi wira tidak didendang dan barisan hadapan di sebalik setiap peristiwa yang berlaku di negara ini.

 

 berita selanjutnya 

HAWANA 2022: Pengamal media perlu cipta semula ekosistem kewartawanan

MELAKA, 29 Mei (Bernama) -- Pengamal media perlu ‘mencipta semula’ ekosistem pengoperasiannya selaras dengan Revolusi Industri 4.0 (IR4.0) supaya dapat memastikan kerjaya kewartawanan kekal relevan, kata Tokoh Wartawan Negara Tan Sri Johan Jaaffar.

 berita selanjutnya 

HAWANA perlu dijadikan agenda nasional - Annuar

MELAKA, 29 Mei (Bernama) -- Sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) perlu dijadikan agenda nasional sebagai mengiktiraf peranan profesion wartawan dan pengamal media di negara ini, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa.

 berita selanjutnya 

Jurusan komunikasi, kewartawanan di IPT harus dikaji semula

MELAKA, 29 Mei (Bernama) -- Modul bagi jurusan melibatkan komunikasi ataupun kewartawanan yang diajar di institusi pengajian tinggi (IPT) harus dikaji semula supaya dapat disesuaikan dengan keperluan industri, kata Pengarah Editorial Free Malaysia Today Jasbant Singh Partap Singh.

 berita selanjutnya 

PM ucap Selamat Hari Wartawan Nasional kepada semua wartawan, pengamal media

MELAKA, 29 Mei (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini mengucapkan Selamat Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 kepada semua wartawan dan pengamal media di negara ini. 

 berita selanjutnya 

Perlu ada badan khusus untuk menaungi pengamal media di Malaysia

MELAKA, 29 Mei (Bernama) -- Satu badan khusus untuk menaungi dan menjadi suara kepada pengamal media di negara ini perlu diwujudkan, demikian saranan Presiden Ikatan Setiakawan Wartawan Malaysia dan Indonesia (ISWAMI) Datuk Mokhtar Hussain.

 berita selanjutnya 

Agong zahir ucapan Selamat Hari Wartawan Nasional kepada pengamal media

MELAKA, 29 Mei (Bernama) -- Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini menzahirkan ucapan selamat menyambut Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 kepada seluruh wartawan dan pengamal media serta mereka yang telah bersara.

 berita selanjutnya 

Pengamal media Malaysia dirai menerusi HAWANA 2022 hari ini

MELAKA, 29 Mei (Bernama) -- Pengamal media khususnya wartawan diraikan di sini hari ini menerusi sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022. 

 

 berita selanjutnya 

Kerajaan Melaka rai pengamal media sempena HAWANA 2022

ALOR GAJAH, 28 Mei (Bernama) -- Pengamal media malam ini dirai pada majlis makan anjuran kerajaan negeri Melaka sempena sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 di bandar raya bersejarah ini.

 berita selanjutnya 

Wartawan muda perlu kesabaran dan komitmen tinggi - Mohammad Mentek

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) -- Dunia kewartawanan yang penuh cabaran ketika ini memerlukan golongan wartawan muda yang mempunyai kesabaran dan komitmen tinggi dalam melaksanakan tugas mereka, kata Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Mohammad Mentek.

 berita selanjutnya 

Delegasi media Indonesia berlepas ke Malaysia untuk HAWANA

JAKARTA, 28 Mei (Bernama) -- Delegasi media Indonesia seramai 15 orang, berlepas petang ini dari Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta di sini ke Kuala Lumpur, untuk memeriahkan sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA).

 berita selanjutnya 

HAWANA 2022: Pengamal media mula tiba di Melaka

MELAKA, 28 Mei (Bernama) -- Pengamal media mula tiba di bandar raya bersejarah ini bagi menghadiri majlis kemuncak sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 yang akan berlangsung di Hotel Hatten di sini, esok.

 berita selanjutnya 

HAWANA 2022 disambut di Bandar Raya Bersejarah

MELAKA, 28 Mei (Bernama) -- Setelah dua tahun menjadi wira tidak didendang dalam memerangi pandemik COVID-19 dan mengharungi pelbagai peristiwa serta perkembangan yang mengubah landskap negara, golongan pengamal media khususnya wartawan berkumpul di Melaka, esok, bagi meraikan sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022.

 berita selanjutnya 

HAWANA 2022 manifestasi pengiktirafan institusi kewartawanan Malaysia

KOTA KINABALU, 27 Mei (Bernama) -- Penganjuran Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 adalah manifestasi pengiktirafan terhadap institusi kewartawanan di Malaysia secara profesional, kata Ketua Pengarang Utusan Borneo Sabah Lichong Angkui.

 berita selanjutnya 

PM Ismail Sabri dijadual rasmi HAWANA 2022 di Melaka Ahad ini

KUALA LUMPUR, 27 Mei (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dijadual akan menyertai lebih 700 pengamal media pada majlis kemuncak sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 di Hotel Hatten, Melaka, pada Ahad ini (29 Mei).

 berita selanjutnya 

MARTS kendali net khas sempena HAWANA 2022

MELAKA, 27 Mei (Bernama) -- Malaysia Amateur Radio Transmitter's Society (MARTS) akan mengendalikan net khas sempena sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 pada Ahad ini.

 berita selanjutnya 

Sambutan HAWANA pengiktirafan negara, masyarakat buat golongan wartawan

KUALA LUMPUR, 27 Mei (Bernama) -- Sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) pada 29 Mei setiap tahun merupakan pengiktirafan kerajaan dan masyarakat kepada sumbangan profesion kewartawanan kepada negara.

 berita selanjutnya 

Persatuan wartawan perlu lebih agresif latih pengamal media - Annuar

KUALA LUMPUR, 26 Mei (Bernama) -- Institusi kewartawanan termasuk persatuan wartawan perlu memainkan peranan yang lebih agresif untuk membolehkan komuniti pengamal media mendapat latihan dan bimbingan mengenai profesion itu.

 berita selanjutnya 

Wujudkan tabung untuk jaga kebajikan wartawan - Presiden NPC

KUALA LUMPUR, 26 Mei (Bernama) -- Satu tabung khas dicadang diwujudkan bagi memastikan kebajikan wartawan di negara ini terjamin

 berita selanjutnya 

Wartawan kerja murni, sanggup risiko diri demi salur maklumat kepada masyarakat

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) -- Wartawan merupakan kerjaya yang murni dan dianggap sebagai wira tidak didendang kerana sanggup mengharungi bahaya termasuk merisikokan diri demi melaksanakan tugas.

 berita selanjutnya 

Kaji etika kewartawanan ikut kesesuaian peredaran semasa

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) -- Prinsip Etika Kewartawanan Malaysia perlu dikaji semula atau ditambah baik seiring peredaran semasa, kata pengamal media dan komunikasi Dr G Manimaran.

 berita selanjutnya 

HAWANA 2022 perkukuh hubungan kerjasama wartawan Malaysia-Indonesia

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) -- Penganjuran Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 yang akan berlangsung di Melaka, Ahad ini dilihat platform terbaik untuk terus memperkukuh hubungan dua hala dan kerjasama erat wartawan Malaysia-Indonesia.

 berita selanjutnya 

Peranan wartawan corak persepsi masyarakat - Mohammad

KUALA LUMPUR, 24 Mei (Bernama) -- Wartawan berperanan penting dalam penyebaran maklumat kerana ia mencorak persepsi masyarakat terhadap sesuatu perkara, kata Ketua Setiausaha (KSU) Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) Datuk Seri Mohammad Mentek.

 berita selanjutnya 

Hawana 2022 berupaya tingkatkan dunia kewartawanan - Hussamuddin

KUALA LUMPUR, 24 Mei (Bernama) -- Selain mengiktiraf peranan wartawan, sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 pada Ahad ini dilihat berupaya menjadikan dunia kewartawanan lebih profesional dan berintegriti.

 berita selanjutnya 

Wartawan masa hadapan berdepan cabaran besar, perlu jadi serba boleh

KUALA LUMPUR, 24 Mei (Bernama) -- Seiring peredaran zaman, landskap kewartawanan global turut melalui perubahan mengikut keperluan pembaca kini yang inginkan maklumat di hujung jari, pantas dan sahih. 

 berita selanjutnya 

Wartawan perlu peka, bendung berita palsu untuk elak kemudaratan

KUALA LUMPUR, 24 Mei (Bernama) -- Penularan berita palsu yang semakin sukar dikawal hingga boleh mencetuskan huru-hara dalam kalangan rakyat merupakan antara cabaran yang dialami wartawan masa kini. 

 berita selanjutnya 

Anugerah HAWANA 2022 iktiraf sumbangan profesion kewartawanan

KUALA LUMPUR, 17 Mei (Bernama) -- Penyampaian Anugerah Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 adalah antara acara utama HAWANA 2022 itu yang akan berlangsung di Melaka pada 29 Mei ini, kata Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif BERNAMA Roslan Ariffin.

 berita selanjutnya 

PERTAMA tonjol penglibatan wartawan wanita dalam HAWANA 2022

PETALING JAYA, 16 Mei (Bernama) -- Penyertaan Persatuan Wartawan Wanita Malaysia (PERTAMA) pada penganjuran Hari Wartawan Nasional 2022 (HAWANA) 29 Mei ini bukan saja bagi menyokong bidang kewartawanan tanah air, bahkan menjadikannya sebagai platform terbaik mengetengahkan wartawan wanita yang menjadi tulang belakang merakam sejarah dan  berita selanjutnya 

HAWANA 2022 platform perkukuh ekosistem kewartawanan negara - Annuar

KUALA LUMPUR, 26 April (Bernama) -- Sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 bukan sahaja sebagai pengiktirafan peranan wartawan tempatan malah platform untuk memperkukuh ekosistem kewartawanan negara, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa.

 berita selanjutnya 

Deklarasi wartawan bakal diumum pada HAWANA 2022

SHAH ALAM, 25 April (Bernama) -- Satu deklarasi bagi menyampaikan hasrat dan impian golongan wartawan berhubung masa depan negara akan diumumkan semasa penganjuran Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 di Melaka pada 29 Mei depan.

 berita selanjutnya 

Perdana Menteri setuju rasmi HAWANA 2022

KUALA LUMPUR, 21 April (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan merasmikan sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 yang dijadual diadakan di Melaka pada 29 Mei depan.

 berita selanjutnya 

Melaka jadi tuan rumah penganjuran HAWANA

MELAKA, 17 April (Bernama) -- Melaka akan menjadi tuan rumah bagi penganjuran Hari Wartawan Nasional (HAWANA) yang akan berlangsung pada 29 Mei ini.

 berita selanjutnya 

Festival Riuh usaha merakyatkan K-KOMM - Annuar

MELAKA, 17 April (Bernama) -- Festival Riuh bakal dianjurkan  tahun ini dengan Johor menjadi negeri pertama penganjurannya sebagai antara usaha merakyatkan Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM).

 berita selanjutnya 

Annuar Musa perbaharui kerjasama telekomunikasi Malaysia-Indonesia

Oleh Mohd Iswandi Kasan Anuar

JAKARTA, 10 Feb -- Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa bertekad untuk memperbaharui kerjasama Malaysia dan Indonesia dalam bidang telekomunikasi serta informasi agar lebih dinamik seiring dengan kepesatan perubahan landskap teknologi.

 berita selanjutnya 

RASIONAL LOGO HAWANA 2022

Pelanduk digunakan sebagai elemen utama bagi memperingati sejarah bagaimana negeri Melaka diasaskan. Ia juga digunakan pada Jata Kerajaan Negeri Melaka.

4 warna yang digunakan adalah warna yang terdapat pada bendera negeri Melaka dan juga Malaysia.

3 kelopak besar yang menggunakan warna merah, biru dan kuning pula melambangkan pluraliti budaya dan bangsa yang dibina dari 3 etnik utama iaitu Melayu, China dan India.

3 kelopak/daun kecil dengan warna kuning, biru dan merah pula ialah simbolik kepada daun pohon Melaka, yang juga tercatat dalam sejarah mengenai asal usul nama negeri Melaka.

MAJLIS KEMUNCAK HAWANA 2022

29 MEI 2022 HOTEL HATTEN, MELAKA

ATUR CARA

1.30 petang
:
Ketibaan para jemputan
2.10 petang
:
Ketibaan dif kenamaan
2.15 petang
:
Ketibaan YB Tan Sri Datuk Seri Panglima TPr Annuar bin Haji Musa, Menteri Komunikasi dan Multimedia
2.20 petang
:
Ketibaan YAB Datuk Seri Utama (Dr.) Haji Sulaiman bin Md Ali, Ketua Menteri Melaka
2.30 petang
:
Ketibaan YAB Dato' Sri Ismail Sabri bin Yaakob, Perdana Menteri
-
Nyanyian Lagu Negaraku & Lagu Melaka Maju Jaya
-
Persembahan Pembukaan
-
Bacaan Doa
-
Ucapan alu-aluan oleh YB Tan Sri Datuk Seri Panglima TPr Annuar bin Haji Musa, Menteri Komunikasi dan Multimedia
-
Ucapan oleh YAB Datuk Seri Utama (Dr.) Haji Sulaiman bin Md Ali, Ketua Menteri Melaka
-
Persembahan Mini Dokumentari
-
Ucapan Perasmian oleh YAB Dato' Sri Ismail Sabri bin Yaakob, Perdana Menteri
-
Gimik
-
Deklarasi Melaka 2022
-
Penyampaian Anugerah HAWANA 2022
-
Jamuan makan
4.00 petang
:
YAB Dato' Sri Ismail Sabri bin Yaakob, Perdana Menteri meninggalkan majlis
-
Majlis bersurai

CENDERAMATA

  • All
  • Goodies
  • Hawana Kit
  • Premium

LANYARD (2CM X 100CM)

Goodies

TAG ID (7.5CM X 11CM)

Goodies

POLO TSHIRT (DESIGN 1)

Premium

POLO TSHIRT (DESIGN 2)

Premium

ROUND NECK TSHIRT

Premium

BACKPACK

Premium

NOTE BOOK (18CM X 22CM)

Premium

TUMBLER / THERMOS (500ML)

Premium

POWER BANK (10,000 MAH)

Premium

BOX DESIGN (24CM X 15CM X 3CM)

Hawana Kit

FACE MASK (KF94)

Hawana Kit

FACE MASK

Hawana Kit

HAND SANITIZER (60ML)

Hawana Kit

PAPER BAG (35CM X 35CM X 9CM)

Goodies

MUG (11OZ)

Goodies

NOTE PAD (10CM X 15CM)

Goodies

KEYCHAIN (14.5CM X 3.5CM)

Goodies

PEN

Goodies

Lokasi

Lokasi:

Grand Ballroom Hotel Hatten, Melaka